Puff Sleeve Tutorial

Om ni har följt mig på Instagram (@saskeyestudios) tidigare så vet ni att jag älskar puffärmar. Puffärmar är charmiga, stora, bekväma och gör vilken symodell som helst lite extra. Puffärmar är superlätta att sy och kräver inte så mycket.

If you’ve followed me on Instagram (saskeyestudios) before, you know I love puff sleeves. Puff sleeves are charming, large, comfortable and make any sewing pattern a little extra. Puff sleeves are super easy to sew and do not require much.

Material:
– ca 2 ggr 60 x 40 cm valfritt tyg. Jag föredrar tyg utan stretch
– ca 1,5 m smal resår (runt 0,5 cm), spelar ingen roll vilken färg den kommer inte synas så länge ditt tyg inte är genomskinligt.
– 2 säkerhetsnålar, gärna en lite större

Material:
– about 2 times 50 x 50 cm of your fabric choice. I prefer fabric without stretch
– about 1.5 m of narrow elastic (around 0.5 cm wide), does not matter what color it is, it will not be visible as long as your fabric is not transparent
– 2 safety pins, preferably one a little larger

Instruktioner:

  1. Om du har ett mönster till en vanlig arm hemma så kan du använda den som bas men förstora upp den. Annars kan du måla av det här mönstret för hand. Börja med att lägga lägga dina tyger bitar på varandra, se till så att de ligger åt samma håll. Måla av mönstret på tyget och klipp ut. (Måtten här är 56 cm bred, 39 cm hög, kortsidorna 19 cm höga)

Instructions on the pictures

2. Om du har en overlock så är dags att overlocka alla kanter, om inte går det precis lika bra att sy zig zag runt alla kanter. Lägg kortsidorna mot varandra rät sida mot rätsida (de sidorna som ska vara utåt sen, spelar bara roll om ditt tyg ser olika ut på olika sidor och det finns en finare sida som du vill ha utåt) och sy hela sidan.

3. Vik ner ca 1 cm av kanten inåt och nåla fast både i armen och på axeln på båda armarna. Sy fast dom längs den tidigare råa kanten så att det skapas en tunnel som du sen kan dra resåren igenom. Lämna ett 2 cm långt hål.

4. Nu är det dags för resåren. Mät runt din arm och runt din axel och dra lite i resåren så att den sitter bra, lägg till 5 cm till varje mått till att göra en knut. Klipp resåren och fäst en säkerhetsnål i ena sidan i den andra sidan fäster du den i resåren och fast i tyget på ena sidan av hålet. Sen trycker du in säkerhetsnålen med resåren på in i hålet så att resåren följer med och trycker runt säkerhetsnålen i kanalen tills den gått hela vägen runt och samlat på sig tyget och kommit ut ur hålet igen.

5. Gör en dubbelknut på ändarna och göm knuten under sömmen.

6. Sy över hålen så kanalen stängs och du är klar!

För att sy fast puffärmarna till en topp välj en zigzag söm och sy fast den ca 3-5 cm rakt över i toppen av sidosömmen precis under armen.

Social Media friendly collage


Posts created 9

2 thoughts on “Puff Sleeve Tutorial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top